Slovenija na korak do obveznog eRačuna u privatnom sektoru

Ministarstvo javnih financija objavilo je prijedlog zakona kojim se uvodi obveza slanja i primanja eRačuna u B2B sektoru s ciljem potpune digitalizacije gospodarstva, povećanja konkurentnosti slovenskih poduzeća i boljeg poreznog nadzora.

Slovenija priprema Zakon o obaveznom eRačunu u B2B sektoru kojim će među poslovnim subjektima u potpunosti ukinuti razmjenu papirnatih računa te uvesti, kako se navodi u slovenskim medijima, bolju poreznu disciplinu unutar privatnog sektora jer će kroz eRačun osigurati porezni nadzor u stvarnom vremenu.

U Sloveniji je, kao i u drugim zemljama članicama Europske unije, među njima i u Hrvatskoj, trenutno obavezan eRačun u postupku javne nabave, no sukladno naputcima EU, sve veći broj država potpuno digitalizira poslovanje upravo kroz primjenu eRačuna.

Veća primjena eRačuna, jednostavnije poslovanje

Uvođenjem eRačuna i u privatni sektor,  odnosno njegovom širom primjenom, slovenske kompanije će se potaknuti na dodatnu digitalizaciju, koje će u tom procesu ostvariti veći nadzor nad poslovanjem i niže troškove. Slovenija će ovim potezom biti korak bliže cilju digitalne transformacije koju je kao imperativ postavila EU prema zemljama članicama.

Što stoji u prijedlogu slovenskog zakona

Novitet u prijedlogu slovenskog zakona o obaveznom eRačunu u B2B sektoru je osnivanje registra ePoslovanje, koji će biti centralna točka za razmjenu eRačuna čime će se omogućiti automatizirana razmjena među poslovnim subjektima. Također, ukidaju se sve pretpostavke za postojanje papirnatih računa i poštanskih usluga, a s obzirom na to da je eRačun strukturirani, strojno čitljivi dokument, kompanije će kroz njegovu primjenu ostvariti veću sigurnost, pouzdanost i transparentnost te će biti konkurentnije kroz smanjenje administrativnog troška.  

Trend potpune digitalizacije

Slovenski mediji ističu kako je obavezan eRačun u gospodarstvu već prisutan u nekim zemljama članicama, dok druge, poput Hrvatske, također „pripremaju teren“ za isto. Kako u razgovoru za Delo.si ističe Igor Zorko, predsjednik Udruge za informatiku i telekomunikacije pri slovenskoj Gospodarskoj komori, eRačuni su u cijeloj Europskoj uniji prepoznati kao preduvjet racionalizacije poslovanja u smislu smanjenja administrativnog troška te kao pokretač digitalizacije, zbog čega EU inzistira da se, u smislu jačanja gospodarstva Starog kontinenta, odbace zastarjeli poslovni procesi i potakne jača primjena digitalnih rješenja.

Porezni nadzor u stvarnom vremenu

Zakonodavno tijelo za eRačun u Sloveniji, Ministarstvo za javne financije, u prijedlog zakona uvrstilo je izdavanje računa u realnom vremenu pri čemu bi se podaci s računa zabilježili u financijskoj upravi, kao što je to već slučaj prilikom izdavanja fiskalnih računa građanima. Uvođenjem takozvanog „real-time invoice reportinga“  smanjit će se  administrativno opterećenje na poduzetnike, a država će osigurati veći nadzor nad vlastitim prihodima kroz veću poreznu disciplinu poslovnih subjekata, odnosno pošteniju naplatu poreza.

Obavezan eRačun u B2B u Hrvatskoj

Kao zemlja članica EU, Hrvatska je obavezna provesti digitalnu transformaciju, kako poslovanja s državom, tako i gospodarstva u cjelini, stoga su već pokrenuti određeni koraci u razvoju infrastrukture za obavezan eRačun i u privatnom sektoru. Uvođenjem toga zakona Hrvatska će osigurati bolju integraciju poslovanja poduzetnika i državne uprave; primjerice, moguće je ukidanje mjesečnih, kvartalnih i godišnjih izvještaja u sadašnjem obliku. Razmjenom informacija s poduzetnicima u strukturiranom obliku država bi smanjila administrativno opterećenje, odlučnije  utjecala na smanjenje sive ekonomije, a u konačnici olakšala proces poreznog nadzora.

Autor: Marko Emer