Iskustvo korisnika: Učitavanje eRačuna štedi nam više vremena nego slanje

Voditeljica računovodstva i financija tvrtke Texo trgovina kaže kako im se kroz učitavanje eRačuna smanjila mogućnost pogreške prilikom unosa računa jer se strukturirani XML dokument strojno čita, odnosno računovodstveni program sam popunjava sve podatke s računa.

"Učitavanjem eRačuna štedimo dragocjeno vrijeme i u potpunosti smo smanjili mogućnost ljudske pogreške prilikom unosa računa. Učitavanje eRačuna nam ubrzava procese više od samog izdavanja eRačuna", tako je unos eRačuna opisala Višnja Vrbanić, voditeljica računovodstva i financija tvrtke Texo trgovina.

Zašto učitavati eRačune

Kao najraširenija knjigovodstvena isprava na svijetu, račun je dokument koji je prepoznat kao pokretač digitalizacije administrativnog poslovanja. Prebacivanjem računa s papira na strukturirani dokument (XML), stvorile su se pretpostavke za njegovo strojno čitanje. Pojednostavljeno rečeno, računovodstveni softver sam „čita“ podatke i automatski ih popunjava u za to predviđene kućice. Zato iz tvrtke Texo trgovina kažu kako „učitavanjem eRačuna štede dragocjeno vrijeme te su u potpunosti smanjili mogućnost ljudske pogreške“.

Zakonski ispravan način obrade

Osim ušteda, učitavanjem eRačuna u tvrtki Texo trgovina se pridržavaju i zakonskih odredbi po kojima je jedini „original“ računa taj strukturirani XML dokument. Ispisivanjem računa da bi se s njega prepisalo podatke radi knjiženja, a nakon toga se u papirnatom obliku sprema u registrator, u suprotnosti je sa Zakonom i Pravilnikom o računovodstvu, Zakonom o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, potom Zakonom o elektroničkoj ispravi i drugim zakonskim odredbama koje reguliraju elektronsku razmjenu i čuvanje dokumenata.

Prednosti učitavanja su na strani primatelja

Kada se govori o prednostima eRačuna, najčešće se ističe kako su one veće na strani primatelja. Razlog tome je upravo u gore navedenom; primatelj eRačuna ne gubi više prosječno pet minuta kako bi „unio“ račun u program radi knjiženja, već jednim klikom može automatski učitati neodređen broj računa. S tezom da je prednost eRačuna na strani primatelja slaže se i voditeljica računovodstva i financija tvrtke Texo trgovina, Višnja Vrbanić, rekavši kako im „učitavanje eRačuna ubrzava procese više od samog izdavanja eRačuna“.

Dvostruka sigurnost i veća dostupnost

I u slučaju pohrane eRačuna te kasnije dostupnosti, prednost je na strani primatelja jer se dokumenti pohranjuju dvostruko: uvijek su vam dostupni na servisu Moj-eRačun i u računovodstvenom  softveru te su odmah dostupni za reviziju ili porezni nadzor. Dovoljan je jedan klik i svi zaprimljeni eRačuni su spremni za nadzor. Daleko jednostavnije i preglednije, nego listanje registratora i strah zbog isprintanog eRačuna.

Edukacije za primatelje su i dalje dostupne

Ako želite i sami u praksi iskusiti prednosti učitavanja eRačuna o kojima govore u tvrtki Texo trgovina, dostupni su vam besplatni webinari „Učitavanje eRačuna“. Prijavite se klikom na poveznicu OVDJE.

Autor: M.J.